середу, 2 березня 2016 р.

ІНТЕГРОВАНИЙ УРОК З ПРИРОДОЗНАВСТВА ТА ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ У 4 КЛАСІ

Мета:  узагальнити і систематизувати знання учнів за темою «Природа материків і океанів»;

продовжувати формувати уявлення про карту півкуль, уміння читати карту і працювати з нею, розвивати просторові уявлення, уявлення про материки, їх природні умови, особливості рослинного та тваринного світу;
розвивати пізнавальний інтерес, уміння працювати з додатковою інформацією, навички роботи в групі;
збагачувати словниковий запас дітей, розвивати вміння висловлювати свої думки; розвивати пам’ять, мислення; виховувати самостійність,  спостережливість, любов до природи, інтерес до вивчення природознавства.
  знайомити дітей із різними стилями і моделями одягу людей різних країн та континентів; формувати уявлення про дизайн національних костюмів різних народів світу; вдосконалювати вміння працювати з ножицями, клеєм; розвивати творчу уяву, фантазію; виховувати естетичні смаки.

Обладнання: фізична карта півкуль; мікрофон, проектор, презентація "Материки Землі"; плакати, моделі одягу, папір, ножиці, клей.

Тип урока:   урок-подорож
                                                         Хід уроку :
І. Організаційний момент.
                                       -Доброго здоров 'я, діти, доброго вам дня!
                                        Хай вам ясно сонце світить у вікно щодня.
                                        Бо здоров' я, любі діти, в світі головне.
                                        А здорових і веселих щастя не мине!
Привітаємо наших гостей:   -Доброго здоров' я!


-         Сьогодні на вас чекає втіха:
 Навколо Землі ми зможемо об' їхать.
ІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ І МЕТИ УРОКУ.
  - Сьогодні у нас незвичайний урок природознавства .Це інтегрований урок «Навколосвітня подорож» з природознавства та трудового навчання  ПІДСУМКОВИЙ УРОК ЗА РОЗДІЛОМ «ПРИРОДА МАТЕРИКІВ І ОКЕАНІВ».МОДЕЛЮВАННЯ ОДЯГУ, ДИЗАЙН КОСТЮМА
- Наш сьогоднішній урок пропоную провести під девізом(хором):
                                                         Ми допитливі та дружні діти,
                                                         Хочемо знати все на світі!
-Як ви думаєте, яким буде наш урок?
-А якими ви повинні бути на уроці ?
-Як ви думаєте на якому транспорті ми будемо подорожувати навколо світу? (на літаку)
- А за моїм костюмом ви здогадались хто я? (стюардеса)
Так я- стюардеса, а на борту нашого лайнера, крім наших шановних туристів, сьогодні  відправляються у навколосвітню подорож 6 туристичних фірм, у які ми об єднали
учнів. У кожній тур фірмі  є менеджер з реклами , біолог, лікар та дизайнер. Їх завдання: зробити рекламу, цікаво розповісти про свої материки, щоб у наших туристів виникло бажання побувати там. Учні одержали завдання для груп заздалегідь і підібрали необхідний додатковий матеріал. Час на рекламу 5 хвилин. Ілюструвати свою розповідь будете за допомогою презентації, матеріали якої ви добирали.


-         Представте свої тур фірми та займіть свої місця ,будь ласка. (Представляють)
ІІІ. Актуалізація опорних знань.
 1. Хвилинка спостережень. Прогноз Гідрометцентру.
 -Перевіримо, чи сприяє погода нашій подорожі.
«Миколина погода» (Пора року , день, місяць, температура, стан неба, вітер, опади). Заповнення календаря.
- Добре, погода сприяє, отже пора вирушати. Ще раз команда учнів 4-А вітає всіх на борту нашого лайнера! Пристібніть ремені безпеки та дотримуйтесь правил безпечної поведінки на борту літака.
                                    (Читаємо правила роботи в групах)
2. Розминка перед польотом «Бліц». Закінчи речення
Глобус це – …..(модель Землі)
Лінії на глобусі, які з’єднують Південний і північний полюси і проведені згори вниз, називають ……..(меридіанами)
Лінії, накреслені подібно до екватора через певну відстань, називають ……(паралелями)

        На фізичній карті зображено 2 півкулі, вони називаються……….(східне ,західне)
Сушу на карті півкуль позначають яким кольором:…………(жовтим ,коричневим, зеленим)
Воду на карті півкуль позначають яким кольором:…………(голубим)
Скільки океанів і материків на планеті?
ІV. Узагальнення та систематизація знань.


         Подорож материками.
-         На якому материку ми зробимо І зупинку ви дізнаєтесь, відгадавши загадку:
-         Я — найбільший материк, що складається з двох частин. (Євразія) 
 І зупинка. Євразія
Менеджер з реклами:
Вони мов дві сестри,
Що разом зросли.
Слово "Азія" схід означає.
Так віддавна її називають.
Багата вона мальовничими місцями,
Розливами рік та високими горами!
Заходом сонця, мороком, тьмою
Давні народи її уявляли,
І щоб протиставити із сестрою,
Назву Європа подарували.
Отже Азія – "сонце зійшло",
Ну а Європа – "сонце зайшло"!
А разом це найбільший
Землі-матусі материк!
-         Назва нашого материка походить від двох назв частин світу  « Європа» та « Азія» . Це найбільший материк на Землі. Він знаходиться у Північній півкулі й омивається всіма океанами  земної кулі. На ньому можна було б розмістити одразу три материки – Північну Америку, Південну Америку і Австралію. На території материка є три теплових пояси. На півночі Євразії - вічні сніги, лід. На півдні – жаркі краї. Коли на сході материка настає ранок, то на Заході – ще ніч.
 В Євразії найбільша кількість островів, морів, озер, річок, вулканів. На



території материка простяглися найвищі гори земної кулі – Гімалаї з найвищою у світі  вершиною – Еверест (Джомолунгма). В Євразії знаходиться Байкал – найглибше озеро світу, а також  наймілкіше море – Азовське. Найдовшою річкою Євразії є Волга. Великобританія — найбільший острів біля берегів Євразії. На цьому материку живемо і ми, тут ,у центрі Європи знаходиться наша країна Україна.
Біолог:  Рослинний  і тваринний світ Євразії багатий і різноманітний. В Євразії ростуть сосни, ялини, дуби, ягідні чагарники, кипариси, маслинові дерева. На величезних просторах Євразії живуть олені,зубри, білі та бурі ведмеді, вовки, зайці, лисиці.  А на півдні континенту – слони, тигри, крокодили, орангутани, удави, кобри, папуги і павичі. Найбагатший рослинний і тваринний світ на тих територіях Євразії, що ближчі до екватора. Сама швидковиростаюча рослина — бамбук, за день виростає на 90 см.
У Малайзії росте дерево дуріан, що має плоди з дуже ніжним смаком і таким огидним запахом, що людям заборонено вносити їх в громадський транспорт. Єдині птахи, що виводять пташенят взимку в люті морози, — кльости, які живуть в азіатській тайзі.  В Азії є чорний гімалайський ведмідь. Також тут мешкає бамбуковий ведмідь – велика панда та самий небезпечний хижак Азії – тигр. Багато тварин Євразії, серед яких зубр, уссурійський тигр, тур, знаходяться на межі зникнення. Про все і не розкажеш. Приїжджайте-побачите!!!
Лікар: ( про небезпеку під час польоту на літаку)
Євразія – найбільший материк , тому дістатися від краю до краю можна тільки літаком. У багатьох туристів виникають проблеми при польоті на літаку. І це правильно, адже наш організм не готовий до польотів на такій висоті.  Щоб при підйомі та посадці не закладало вуха треба трохи відкрити рот та робити ковтальні рухи.(спробуйте)
Під час зльоту і посадки не можна вставати зі своїх місць ,треба пристібнути ремені безпеки та виконувати всі вказівки стюардеси.
·       слід запастися м'ятними льодяниками;
·       одягти вільні, комфортні речі;



·       взяти з собою пігулки від заколисування;
·       не переїдати перед польотом.
Тим хто боїться польоту рекомендую прихопити в салон літака жуйок та MP3-плеєр. Музика повинна допомогти забути вам про страх. Бажаю здоров'я та безпечного польоту!!!
Модельєр: (про нац. костюм англійців) 2016 р. об явлено роком англ. мови , тому ми розглянемо костюм англійців - жителів країни , мову якої ми теж вивчаємо. А саме жителів Шотландії. Національний одяг Шотландії унікальний і надзвичайно красивий. А цікавий він тим , що чоловіки носять кілт –спідницю з широким ременем з пряжкою, жакет, берет, а також гетри- хоси . Тканина обов' язково у клітинку називається тартан. Кожен знатний шотландський рід прикрашає свій костюм тартаном особливого забарвлення. Багаті шотландці прикрашали одяг дорогими хутрами, металами або оригінальним орнаментом. Жіночий наряд виглядав так: 
    
 нижнє плаття - біле, довжиною по щиколотки;
    
 верхнє плаття до коліна з тартану, прикрашалось тасьмою;
      іноді був
 фартух, пояс , бурштинові намиста.
      головні убори носили тільки заміжні шотландки;
ІІ зупинка . Африка
-         Чи насправді так, чи може сон це? 
Наче казка, неповторний дивний світ. 
Цей материк — улюблениця сонця 
Де бував чудовий лікар Айболить. (Африка)                           
Менеджер з реклами:
Перші її поселенці
Ще у печерах жили.




"Афри" печери ці звались
Й Африці назву дали!
 Африка -– другий за розміром материк Землі , поділений  екватором навпіл. Він весь лежить у жаркому поясі. Тут є пекучі пустелі, густі тропічні ліси і вкриті травою рівнини.  Там сонце завжди над головою і весь рік гріє дужче , ніж у нас в Україні у найжаркіші дні липня або серпня.
В Африці знаходиться найжаркіше місце на Землі – пустеля Сахара, яку перетинає найдовша річка на планеті - Ніл . Пісок тут нагрівається так, що в ньому можна пекти яйця . Африка - справжній рай для туриста!
Біолог:Довгий час гігантські простори  Африки залишалися загадкою. Тільки років двісті тому «цивілізація» стала відкривати і вивчати таємниці материка. Тваринний і рослинний світ Африки виявився настільки багатим і різноманітним, що побачивши все своїми очима ви  прийдете в захват!
  Ніде в світі немає такої великої кількості великих тварин, як в африканській савані: там водяться слони, бегемоти, леви, жирафи, леопарди, гепарди, антилопи, зебри і африканський страус.  Підійдемо ближче. Знайомтеся - дикі тварини Африки!
Зебри.    Зебру уявляють собі все. Це така симпатична конячка, одягнена в смугасту чорно-білу піжаму. Ось тільки смужки на костюмі неповторні у кожної тварини, як людські відбитки пальців. Ці візерунки допомагають зебрам, збившись в табун, перетворитися для хижаків в одне ціле, в якому дуже важко розрізнити окрему тварину.
Антилопи.      Мабуть, найпоширеніші тварини Африки - це антилопи. На цьому континенті є і карликові, розміром з кішку , і величезні як бик (канни) . Якщо у перших тоненькі, як наш палець ніжки, а зріст максимум 30 см, то другий - це майже двометрові гіганти, що важать близько тонни. В основному антилопи бродять стадами, щипаючи траву під копитами.
Жирафи.       А ось жирафи розміром з двоповерховий будинок! Жираф по праву вважається найвищою твариною у світі. Правда, водопій для нього - це




майже випробування. Адже велетню доводиться широко розсовувати передні ноги, щоб дотягнутися до води. Такі тварини Африки, як жирафи і леви, завжди виступали в якості символу жаркого континенту.
Леви.  Лев в природі не має ворогів. Це цар. Правда, і веде він себе по-царськи. Полюють за нього левиці з його гарему. А самець гордо гріє свою гриву, відпочиваючи 24 години на добу і з'їдаючи в один присід 10 кг м'яса.
В Африці велика кількість незвичайних рослин, які не зустрінеш більше ні в одній точці земної кулі.
Дивіться-пляшкове дерево:
Назва цього дерева говорить сама за себе. Дуже вже воно нагадує пузату пляшку. Між корою і деревиною стовбура накопичується багато дощової води. Сік дерева густий і дуже нагадує желе- одне з  улюблених ласощів місцевих жителів. З кори жителі роблять волокна і тчуть тканини.
А ось-м'ясоїдні рослини
Непентес:- Ця незвичайна ліана виростає на Мадагаскарі. Зовнішній вигляд її листя нагадує кувшинчики, які служать живою пасткою для дрібних тварин. Усередині кувшинчиків виробляється липка рідина, що утримує потрапившу всередину мишу, ящірку або жабу.
А це - «мирні» рослини, корисні людям
Посудний гарбуз ( показує):  Коли він дозріває, м'якоть овоча сильно всихає, а щільна шкірка стає твердою, як камінь. Місцеві жителі використовують такі дозрілі гарбузи, як  судини для води або сипучих продуктів. З них можна отримати глибокий посуд, глечики, а також плоскі тарілки і підноси і різні сувеніри.
-Як ви думаєте а що це?    Це африканський гарбуз – люффа (показує):
З плодів гарбуза - люффи, виготовляють чудові мочалки. З волокон плодів





плетуть волокно, а потім виготовляють капелюхи, туфлі для купання, а також інші потрібні людям вироби.В Африці росте близько 50 сортів бананів. Як не дивно більше 50% врожаю йде на пиво.Африка - дивовижний континент, де можна зустріти безліч цікавих  рослин і тварин. Про всі відразу розповісти неможливо, і ви побачите все обов'язково побувавши на нашому материку хоча б один раз!!!
Лікар: (про воду та незнайому їжу)
Під час подорожі африканським континентом основна небезпека - це інфекції. До сих пір щорічно реєструються спалахи холери, чуми, лихоманки  Ейбола, жовтої лихоманки, малярії , захворювань, викликаних тропічними  паразитами.  Малярія загрожує сьогодні майже половині населення планети і  до 500 млн. чол. хворіють на неї щороку. Щоб не підхопити африканську  інфекцію:
                  1. весь час мийте руки з милом.
                  2.не пийте сиру воду з невідомих джерел, користуйтесь бутильованою.
                  3. перед поїздкою зробіть щеплення від місцевих хвороб.
                  4. майте при собі  власну аптечку
Дуже часто туристам пропонують  скуштувати  блюда місцевої кухні. Як не дивно, африканці вживають в їжу яйця крокодилів, черепах и страусів, ящірок, змій, термитів, хвости крокодила,  м'ясо верблюдів. Шлунки європейців не звикли до таких страв і можуть статися розлади або навіть отруєння. Уникайте екзотичних страв. Бажаю вам здоров 'я та цікавих вражень!!!!!
Модельєр: (про нац.. костюм африканців)На нашому материку самий яскравий одяг!!. В Африці національний одяг практично завжди виготовляють з тканини зі сміливими, яскравими, геометричними візерунками і квітами, які



співвідносяться з звичаями племен. Вже протягом багатьох століть там прийнято носити те, що простіше зшити, і те, що зручно, тому частіше всього жіночі та чоловічі костюми  «універсальних розмірів» і вільного крою. Свої наряди жителі Африки доповнюють незліченною кількістю аксесуарів з кісток, бус, раковин або пір'я. Дивіться як красиво!!!!!
І жінки І чоловіки  одягають звичайні шматки різнокольорової тканини , або шкури тварин .Жінки деяких племен видовжують собі шиї, одягаючи прикраси з дроту. Дітям протикають мочки вух та розтягують їх важкими прикрасами до плечей.  Це вважається дуже красивим. А вам як ?

Фізкультхвилинка про Африку (відео).

ІІІ зупинка .Північна Америка
-         Відкритий був він випадково ,той світ, що називають новим. (Північна Америка) 
Менеджер з реклами:  Північна Америка- третій за величиною материк. На її півночі холодно, там багато лісів і озер. На півдні лежать спекотні пустелі і густі тропічні ліси. А в середній частині знаходяться рівнинні степи, які називають преріями. Береги Північної Америки омивають води трьох океанів: Північного Льодовитого, Тихого та Атлантичного. У північних морях плавають айсберги , а у південних теплих водах вражає різноманітністю дивовижний світ тропічних тварин і рослин. На заході простяглися високі гори Кордильєри , а на сході – низькі Аппалачі. По материку протікає  одна з найбільших річок світу  Міссісіпі з притокою Міссурі.
Біолог:  Тваринний і рослинний світ Північної Америки дуже різноманітний, оскільки сам материк розташований практично у всіх кліматичних зонах. Тут водяться росомахи, американські соболі, трипалі дятли, дикобрази, небезпечні ведмеді грізлі, скунси, єноти та інші унікальні представники фауни! Знайомтеся:


Розбійники в масках. Єноти - це корінні тварини Північної Америки.  Місця їх проживання - поблизу водойм. Жителям Америки не раз доводилося спостерігати, як єноти, перед тим як почати їсти, старанно полощуть у воді якогось равлика або рака. За це їх і прозвали "чистюля". Однак, з точки зору зоологів, тварина просто обмацує здобич, визначаючи так її розміри і зовнішня будова. Мокрими лапками він може обмацати їжу краще.
Грізні грізлі .  Мабуть,  найнебезпечніші тварини Північної Америки - це ведмеді грізлі. Вони мешкають  на Алясці і в Канаді. Їх вага часом перевищує 400 кілограмів! Це дуже небезпечні і грізні ведмеді. Якщо їм загрожує небезпека - сміливо атакують. Тікати від грізлі немає ніякого сенсу. Ці ведмеді здатні обігнати навіть  скакових коней! У Південній Америці багато отруйних змій, поширені отруйні тарантули і скорпіони. Будьте обережні!Серед рослин Північної Америки на першому місці дерево-велетень-секвоя. Названа на честь одного індіанського племені. Досягає понад 100м у висоту і 9м в діаметрі. Живе понад 2000 р. Дерево здатне відростати з пня. Деревина дуже цінна. А це- Магнолія. Росте у тропіках Північної Америки. Має більше  100 видів. В корі і листі є залози з ефірними маслами. Квіти  поодинокі білі з кремовим відтінком і лимонним запахом. Оскільки тваринний і рослинний світ Північної Америки дуже багатий і різноманітний, то ми просто фізично не можемо розповісти вам про всіх її представників.  Отже, запрошуємо подивитися на все власними очима!!!!
 Лікар: (про укуси отруйних тварин)   Подорожуючи Північної Америкою дуже небезпечними можуть бути укуси скорпіонів і павуків-тарантулів. Укуси ці дуже болючі, а крім того, від них гинуть люди. В місці уколу скорпіона з’являється почервоніння, набряк, на шкірі можуть утворюватись пухирі, які наповнені прозорою рідиною.  Хворий відчуває озноб, прискорене серцебиття, відчуття страху, нудоту, задуху.  Хворий може загинути внаслідок паралічу дихання. При укусі  тарантула виникає сильний біль, який триває добу, згодом почервоніння шкіри та набряк, можуть бути запаморочення, слабкість, втрата свідомості.


Перша допомога :  . Необхідно щоб хворий не рухався, накласти джгут вище укусу, дати знеболююче, холод на місце укусу, багато пити. Терміново у лікарню!
Щоб вас не вкусили отруйні комахи:
1.                Витряхуйте и уважно оглядайте одяг та взуття перед використанням;
2.                Уважно перевіряйте перед сном спальні місця та білизну.
Подорожуйте спокійно ,хай вас ніхто не кусає!!!!!!!!!!!
Модельєр: (про нац.. костюм індіанців) Корінні жителі Північної Америки – індіанці. Чоловічий костюм індіанців складався зі шкіряної безрукавки, замшевшіх легінсів, і сорочки з шкури бізона. Костюм чоловіків доповнювався нагрудником з кісток крил сокола, скріплених шматочками шкіри бізона.
Жінки носили прямого крою сорочки до коліна, легінси, мокасини (знайоме взуття). Сорочки шили з шкури бізона і обшивали бахромою з замші, яка символізувала хутро бізона.
 Це були обереги. Видатні воїни і вожді носили високі головні убори з пір'я, які часто прикрашалися рогами бізона - символом могутності. Орлине перо вважалося наділеним магічною силою. У головному уборі вождя, довжина пір'я якого досягла 68 см, розташовувалося кілька десятків таких пір'я. Волосся вождя були пригладжене і покрите червоною фарбою, у них були вплетені гільзи від патронів до гвинтівки. .  На шиї - прикраса з шістдесяти пазурів ведмедя грізлі. Одяг прикрашали вишивкою голками дикобраза. Правда, красиво?!
VІ зупинка. Південна Америка.
- Там дивні рослини, там міднії гори, 
А річка тече, широченна, як море. (Південна Америка) 


Менеджер з реклами: Наш материк повний загадок і таємниць!!! Трикутником простяглася  Південна Америка від спекотних районів екватора до холодних вод Антарктиди.  ЇЇ омивають Тихий та Атлантичний океан.  Південна Америка найвологіший материк земної кулі. Над нею випадає вдвічі більше опадів, ніж над будь-яким іншим материком. Уявіть собі-у найвологішому місці  біля підніжжя Анд,  випадає 10 м опадів за рік. Південна Америка – рекордсмен багато в чому: тут тече найдовша і повноводна ріка у світі Амазонка. Тут розташоване найбільше гірське озеро Тітікака.  Анхель - найвищий водоспад у світі, його висота - майже один кілометр.  Помилуватись його красою можливо тільки з повітря. На заході височать гори Анди( Мідні гори) з них видобувають мідь , в них часто трапляється виверження вулканів.  Це лише маленька частина цікавих фактів про даний материк. Різноманіття природи дуже вражаюче, приїзжайте –побачите.
Біолог: І справді, Південна Америка - це самий дощовий материк на землі. 
Дерева в лісах південної Америки досягають висоти майже чотирьох 16-поверхових будинків, поставлених один на одний.
На материку ростуть дивовижні рослини – дерево  Гевея, із соку якого виготовляють гуму.
-         кавове дерево (Кава — найпопулярніший напій у світі. Щорічно його випивається 400 мільярдів чашок ), трава банан. Це батьківщина картоплі, помідорів, кукурудзи, арахісу, бавовни, ананасу та шоколадного дерева.
       У річках водяться крокодили, водяні змії – анаконди (найбільші змії світу. Рекордний екземпляр складає 11 м. Вага  до 100кг), а на суші - мурахоїди, панцерники, птахи - кондори. Ці тварини не зустрічаються більше ні на яких материках. На  материку мешкають «Скляні жаби». Їхнє черево практично прозоре і через нього можна розглянути серце, печінку і травну систему.  На цьому материку живе найменша пташка світу – колібрі (помах крил колібрі - 40 разів на секунду, здатність зависати в повітрі роблять їх схожими на бджіл). В річках водяться хижі риби – піраньї ( зграя піраній може за кілька хвилин обглодать до кісток велику тварину вагою до 600 кг)




Будьте обережні ,купаючись у  водах Амазонки!!!
Лікар:( про отруйні рослини) Як приємно буває , гуляючи південноамериканським  тропічним лісом притулитися до прохолодного стовбура дерева в спекотний день, сховавшись під його кроною, або понюхати ніжні пахучі квіти, або зірвати і спробувати на смак красиву яскраву ягоду. Однак не варто поспішати виконувати всі ці дії, якщо ви не впевнені, що це безпечно. Серед рослин Південної Америки багато рослин, які представляють загрозу для здоров'я і життя людини. Є такі, що виділяють летючу отруту, що викликає сильну алергію, від якої щорічно страждають мільйони американців. А це – Кураре. Всім відома рослина Південної Америки,  використовується індіанцями, які змащували її соком отруйні стріли. Кураре містить отруйну речовину миттєвої дії, паралізує м'язи. Жертва гине від нестачі кисню, викликаного паралічем дихання.  Тому не слід зривати, нюхати, а тим більш вживати листя, насіння , плоди та ягоди незнайомих вам рослин. Будьте здорові!!!!!!!!
Модельєр: (про нац.. костюм бразильців)        Найяскравіша країна Південної Америки - Бразилія. Національні костюми тут -буйство фарб!    Тільки подивіться! Жінки надягають нижні накрохмалені спідниці, поверх них - яскраві довгі наряди. Вата - це білосніжна, нібито кофта, накинута на плечі. Взуття - таманко - нагадує чоловіче, також вони носять чінелас - легкі сандалі. Хитромудрі зачіски увінчують легкими тюрбанами, а шию і руки прикрашають всілякими браслетами та намистом з каменів, яскравого пташиного пір'я. Чоловіки на свята одягають яскраві костюми з білими сорочками , широкими поясами та капелюхи які називається сомбреро. Сомбреро являє собою крислатий, найчастіше плетений  з соломи капелюх, що нагадує український бриль, однак  значно більших розмірів, з високим конусоподібним денцем  й зазвичай закругленими догори краями. Яскраві, барвисті костюми танцюристів карнавалу . Бразилії - це чарівне видовище для туристів усього світу.



V зупинка. Австралія

— Невеликий найсухіший материк, розташований у східній півкулі. (Австралія) 
Менеджер з реклами:
Наш материк Австралія – найменший і найвіддаленіший  від інших населених материків  куточок Землі. Це материк, де жарко і мало вологи. Це материк, де все «навпаки»: у липні тут зима, а у січні – літо. Австралія – найсухіший материк Землі, пустелі займають близько його половини. Тут зовсім немає високих гір і дуже мало річок. Мабуть, єдина велика річка — це Мюррей. Одним з 7 чудес світу є- Великий Бар’єрний риф — кораловий риф – який, найдовший в світі. Його протяжність становить 2300км, і його видно з космосу. Тут виявлено приблизно 215 видів птахів, 30 видів китів, 125 видів акул і скатів, 6 видів морських черепах, 17 видів морських змій, а також близько 1500 видів тропічних риб.
Найчистіше повітря у світі — в австралійській Тасманії. Самий білий пісок на пляжі Hyams. Його навіть занесли в книгу рекордів Гіннеса. Австралія займає перше місце в світі з видобутку алмазів.В західній Австралії розташоване озеро Хіллер , примітне водою рожевого кольору.
Біолог : Незвичайний материк і неповторний тваринний і рослинний світ! До посушливих умов життя пристосувалися рідкісні рослини – евкаліпти, дерева заввишки до 100 метрів. Дерева Австралії скидають не листя, а кору.
 Тут водяться звірі, які вилуплюються з яєць - качкодзьоб і єхидна. Найпопулярніші домашні тварини — вівці. Поголів’я цих тварин становить 150 млн., це у 7 раз більше ніж населення. В цій дивній країні кроликів в 16 разів більше, ніж людей. Там їх відносять до шкідників.Тільки тут поширені символ країни-кенгуру та сумчастий ведмідь – коала, . Серед птахів – страус ему, хвилясті папуги. Австралія — це материк з найбільшою кількістю отруйних звірів!  Це  країна, де кусається все, що рухається. Це різні павуки, змії ,комахи,  медузи і навіть один вид восьминогів. Будьте обережні!
Лікар: ( про захист від спеки) - Наш материк - Австралія - найсухіший , тому я, як лікар,хочу попередити вас  про те як не перегрітися у спеку під час подорожі


материком. В Австралії дуже спекотне сонце, воно небезпечне для незвичних до пекучих променів європейців і може заподіяти досить сильні опіки. Обов'язково купіть перед поїздкою спеціальний крем . Підготуйте також легкий одяг, краще світлий, з натуральних тканин. Носіть з собою пляшку з водою.  І не забудьте придбати хороші сонцезахисні окуляри.  У спекотні дні особливу увагу слід приділяти питному режиму. Пити треба часто, краще просто очищену або кип’ячену воду, несолодкі компоти, холодний чай. Загалом за добу  людині необхідно випивати 2-2, 5 літрів води
Бажаю всім здоров я та запрошую у незабутню подорож  Австралією!!!
Модельєр: (про нац.. костюм аборигенів)      На нашому материку так сухо та спекотно , що одяг майже не потрібен. До приходу європейців австралійці практично не знали одягу. Одяг аборигенів складається з пов'язок, виготовлених зі шкури кенгуру, які носять на стегнах та прикрас.  В Центральній Австралії, наприклад, весь одяг обмежувався в жінок фартухом, у чоловіків – поясом з людського волосся й підвішеною до нього перламутровою мушлею.  При цьому їхні тіла вигадливо розмальовані. На відміну від настільки мізерною одягу, прикраси у австралійців були набагато більш рясні і різноманітні. Форма їх досить проста: це здебільшого пов'язки, що носяться на голові, на шиї (намиста), на руках (браслети), на ногах.  Головную пов'язку робили з рослинних волокон, пір'я, раковин, зубів, квітів тощо. Вона утримувала довге волосся, служила прикрасою, а також мала магічне призначення. До прикрас треба віднести і паличку, яку протикали крізь носову перегородку. Різнобарвні браслети, намиста та прикраси- традиційні сувеніри які привозять туристи з Австралії.

VІ зупинка .Антарктида

- Материк на якому ніколи не буває дощів. (Антарктида)
Менеджер з реклами:
Ночі полярні, крига довічна.
Це Антарктида – земля не північна.
      А наш материк – найкрасивіший хоч і бр-р-р дуже холодний!




Як тільки не називають цей материк – « королева холоду», « безлюдний континент», «край Землі», « заповідник науки»… Це велетенська льодова пустеля. Тут можна побачити тільки  один схід сонця і один захід Сонця на рік. Тут зареєстровані найнижчі температури повітря на Землі (-89 С). Уся поверхня Антарктиди покрита потужним шаром льоду. Повітря в Арктиці настільки холодне і сухе, що можна почути, як хтось розмовляє навіть на відстані за 5 км від нього.
В деяких районах Антарктиди  лід настільки древній, що тварини , яким мільйони років, наприклад такі , як мамонти , добре збереглися в ньому.
В Антарктиді люди не можуть жити постійно. Там розміщені  науково-дослідні станції. Є серед них і Українська. Вчені з усього світу спостерігають за погодними умовами, вимірюють товщу криги та вивчають дику природу.
Біолог: - На узбережжі морів і океанів живуть пінгвіни – постійні мешканці материка. Пінгвіни – птахи, але літати вони не вміють, зате дуже добре плавають. А ще відзначаються тим, що турботливо ставляться до своїх пташенят. У них є, навіть, «дитячі садки». У морях живуть морські котики, тюлені, кити ,багато риби. Влітку на острови прилітають птахи – альбатроси.
На схилах гір влітку  можна побачити мохи.
      Лікар: (про захист від холоду) - Одягайтеся багатошарово. Полярники одягають термобілизну, потім вовняну кофту, а потім пухові вітрозахисні куртки. Захищайте відкриті ділянки шкіри. Не забувайте вдягати рукавички, а ніс та вуха  захищати шапкою, шарфом, піднятим коміром. У полярників на обличчі спеціальна маска,   без неї від дихання обморозяться ніс та губи. Не виходьте на мороз голодним. Обов'язково добре поїжте, краще щось висококалорійне. Замерзли - також з'їжте що-небудь. Заходьте кожні півгодини-годину у тепле приміщення, якщо ви проводите цілий день на вулиці.  По можливості візьміть із собою термос із гарячою кавою, чаєм чи супом.  Працюйте руками а пальцями ніг, рухайте ними, аби посилити кровообіг у замерзаючих судинах, пострибайте . При дуже низьких температурах не можна робити різкі рухи, швидко ходити ,а піднімати вантажі треба дуже обережно — темнішає в очах и кружиться голова. 




НЕ замерзайте ! Бажаю здоров' я !!!!!!!!!!!Модельєр: (про нац.. костюм жителів півночі)
 На нашому материку немає постійного населення, тому познайомимося з національним костюмом  ескімосів , народу, який живе у схожих з Антарктидою суворих умовах Півночі на узбережжі Льодовитого океану. Їх одяг був добре пристосований до холодного клімату . Одяг азіатських ескімосів - глухий, з оленячих і тюленячих шкір.  Літній одяг шився з хутра в один шар, причому обов'язково хутром до тіла. Одяг шився з хутра оленя. Чоловіки ходили в короткій кухлянці з капюшоном з шкури оленя або тюленя, звернених хутром до тіла. На ноги надягали хутряні панчохи і непромокальне взуття  з  тюленячих шкір без шерсті. Хутряні шапки , рукавиці та весь одяг прикрашали вишивкою або мозаїкою з хутра. Покривали татуюванням руки, кисті, передпліччя.
У такому  теплому вбранні не замерзнеш і в Антарктиді!!!
                         Гра «Збери валізу в дорогу»
-         На який із материків нам потрібно взяти такі речі?( парасольку, валянки, літак, пляшку з водою, панаму)

Назви речей
Назва материка
Ми знаємо
парасолька
Південна Америка
Найвологіший материк
валянки
Антарктида
Найхолодніший материк
літак
Євразія
Найбільший материк
воду
Австралія
Найсухіший материк
панаму
Африка
Найжаркіший материк



V. Виготовлення колажу.
- Дорогі гості, ви прослухали реклами всіх тур фірм , а тепер ,будь ласка, виберіть куди б ви хотіли потрапити, який материк вам сподобався та зацікавив вас найбільше. Підійдіть до вибраної тур фірми.( Підходять. - Поясніть чому?)
-А тепер я пропоную кожній групі зробити колаж-квиток на свій материк. Нагадайте ,будь ласка, правила техніки безпеки під час роботи з ножицями та клеєм. (Учасники груп вибирають потрібні малюнки, фотографії, моделі костюмів та наклеюють їх на лист паперу)
                        Презентація колажів та вручення квитків гостям.
-А ще наші лікарі підготували для всіх пам 'ятки з порадами  для безпечної подорожі на інший материк.
                                         Вручення пам 'яток лікарів.
Домашнє завдання: Біологам і менеджерам - намалювати костюм жителів материка ,який сподобався, а дизайнерам та лікарям-рослину або тварину.
VІ . Підсумок уроку.
    - Наша подорож підходить до завершення. Ми повертаємось до України. Сподіваюсь, що наша подорож вам сподобалась.
- Що вам найбільше сподобалось?
- Які бажання виникли?
Якщо поглянути на Землю із Космосу, то видно , якою малою є наша планета порівняно зі Всесвітом. Це ще раз переконує людей у необхідності захищати свій дім – планету Земля! Адже здорова планета – здорові люди!!!
Майбутнє нашої планети залежатиме від вас , тому що ви можете «стати дослідниками, моряками, авіаторами, інженерами,лікарями, вченими, що перемагають усі труднощі і стихії».
Отож , і я вам бажаю бути наполегливими у досягненні своєї мети, успіхів у здобутті  знань і звичайно здоров' я ! А нашим гостям ми даруємо «літачки вашої мрії» , які перенесуть вас у любий куточок світу, куди ви тільки захочете!             Оплески собі за роботу і гостям за увагу!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар